MY BOOKS

Distopia – câteva exerciții de înnebunit frumos (Editura Limes, Cluj, 2014)

În loc de prefață

NEW CONDRAT 01

Distopia este lumea tăcerii, lumea visului alb în care se adăpostesc tot felul de viețuitoare-gânduri. Este lumea regretului, a unor clipe stinse ce nu și-au atins maturitatea. Este însă și lumea poetului, suavă, diafană, eterică, sensibilă și vulnerabilă.

Fără să-mi alterez vreun crez sau vreo valoare mă distanțez de mine cu luciditate, adică cu dramă și cu tristețe, mă distanțez distopic și văd lumea așa cum e ea, în culori cubiste, avangardiste și așa de realiste. Inegal, transparent, grotesc, de coșmar sau fluid este interiorul meu din care încerc să ies la lumină.

Numai privind distopic am văzut întregul din lume și din mine. Doar că, pentru curajul acesta, a trebuit să mă purific, pas cu pas, să mă retrag din cuvinte ca heraldul Hölderlin în turn pentru a înnebuni de frumos. Nu m-am putut apropia de această lume distopică decât depărtându-mă de mine însămi, lăsând să rupă din mine tăcerea, suferința și durerea.

Din toate aceste stări am căutat să îmblânzesc cuvintele ce mi-au rămas sub forma poeziei, cea mai solitară dintre arte! Dacă ajungeți la cele mai reușite poezii, mergeți mai departe, până dați și de cele mai puțin pe-nțelesul tuturor. Acestea din urmă nu sunt altceva decât contrastul a ceea ce am vrut, dar nu am putut să fiu…

autoarea, gând la gând bun

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *